"Mitt barn MobbaR/-S - Vad gör jag?"

Under 2025 kommer Jacqueline Bouvin Agstam, barnrättsjurist specialicerad - Kränkningar i skolan - och författare Kent Lokvist att besöka bibliotek med föreläsningen "Mitt Barn MobbaR/MobbaS - Vad Gör Jag?".

Efter åtta års tortyrkammare, med varvade övergrepp i form av fysisk och psykisk misshandel, utfrysning och slutligen våldtäkt, tog Kent Lokvist i vuxen ålder upp jakten på sina två forna klasskamrater. I boken "Helande hämnd", programmet Malou Von Sivers "Efter tio", i radio P1 och i olika veckotidningar återberättar Kent hur han anlitade en detektivfirma för att kartlägga förövarnas liv, för att sedan trakassera dessa på distans via sms och samtal. Handlingen syftade till att försätta dem i motsvarande psykologiska fängelse och hjälplöshet som Kent själv hade tvingats genomgå under hela sin skoltid p.g.a. mobbningen.


Efter två års hämnd valde Kent att framträda och anmäla sig själv. Han erbjöds vid polisstationen att bötfällas utan vidare rättsliga åtgärder. Kents plan var precis tvärt om. Kent tackade nej till bötesförslaget för att istället följa den ursprungliga planen - att möta sina förövare - öga mot öga - i rätten.


Fallet "Kent" och forskning inom området lyfter fram hur mobbning kan påverka ett utsatt barn en hel livstid framåt. Det har inom forskningsområdet även visat sig att en miljö som skapar utrymme för kränkningar även riskerar att de barn som har "den mobbande rollen" samt den "iakttagande rollen". Detta gör det angeläget att skolan arbetar förebyggande och hantera uppkomna kränkningssituationer i ett så tidigt stadium som möjligt.



Föreläsningen syftar till att ge föräldrar och elever verktyg att, tillsammans med skola, verka för att förekomst av mobbning förebyggs och hanteras i ett tidigt stadium. Några av de frågor som föreläsningen lyfter är;



  • Vad är en kränkning, egentligen?


  • Allvarliga och frekventa kränkningars effekter.


  • Skolans ansvar i det målinriktade arbetet och det förebyggande ansvaret.


  • Skolan ansvar att anmäla, utreda och åtgärda förekomst av kränkningar.


  • När inträder skolans ansvar att agera och vilka verktyg har skolan att förebygga och hantera förekomst av kränkningar?


  • Kännedomsrekvisitet - startskottet för anmälningspliktens inträde.


  • Hur långt sträcker sig skolans ansvar? Har skolan ansvar för kränkningar som sker utanför skolans geografiska område eller utanför skoltid? När kränkningar sker på internet - hur ser skolans ansvar ut då?



    Föreläsningen är 2,5 h inkl. paus. Första delen består av teoretiska moment i klassisk föreläsningsform. Denna ger deltagarna en grundläggande teoretisk plattform. Föreläsnigens andra del ger deltagarna tillfälle att applicera de teoretiska kunskaperna på fiktiva case scenarion och ämnar ge deltagaren möjlighet att tillämpa de teoretiska kunskaperna i praktiken.


    Föreläsningen avslutas med en frågestund.



    Väl mött!


    Jacqueline Bouvin Agstam & Kent Lokvist



    För beställning, klicka här.